Onsdagen den 3 april passerades en stor milstolpe i framtidens krav på företagens hållbarhetsredovisningar och ett steg närmare hållbara investeringar. Då lämnade regeringen in en proposition till riksdagen om lagändringar för att kunna implementera de nya omfattande kraven i CSRD, baserade på ett EU direktiv. De nya kraven ställer höga krav på transparens genom företagens hela värdekedjor och ger också positiva effekter genom att ge kunder, intressenter och finansmarknaden tillgång till information om ett företags påverkan på miljö och människor genomhela värdekedjan. Företagen skall, enligt de nya kraven, beskriva sitt miljö- och samhällsansvar samt ansvarfullt företagande och bolagsstyrning. En stor vinst som gagnar alla.

Omkring 1600–2 000 stora företag, ett hundratal små och medelstora noterade företag, 140 finansiella företag samt ett mindre antal dotterföretag berörs av de nya kraven på att upprätta och publicera en hållbarhetsrapport tillsammans med årsredovisningen. På pappret kanske det ser enkelt ut, men det kommer behövas nya strömmar av data, en system- och värdekedjeförståelse och en process som berör många funktioner företaget; från ekonomer, jurister, hållbarhetsansvariga och personal till affärsutveckling och inköp. Inte minst ledning och styrelse, som tydliggörs som ytterst ansvariga. Detta är heller inte ett engångsarbete utan det måste hända varje dag från och med den 1 juli 2024 då lagen ska träda i kraft. Informations skall samlas in, styrning skall efterlevas och kontrolleras, och granskas, på samma sätt som för finansiell rapportering.

Man uppskattar att den nya Årsredovisningen som är gjord i enlighet med Standarden som CSRD förespråkar ESRS – European Sustainability Reporting Standards – kommer innebära en utökning av antalet sidor på mellan 50-200 sidor. Självklart kommer det med en prislapp och företagen måste ta den investeringen som också ger affärsnytta och riskminimering på sikt.

Exempelvis bör ett stort noterat företag räkna med att det kommer kosta ca 3,5 miljoner kronor per år och ca 3 miljoner kronor i engångskostnader för att upprätta hållbarhetsrapporten efter de nya kraven. Kostnaden för granskningen av rapporten förväntas landa uppemot 4 miljoner kronor per år.

För stora onoterade bolag ligger summan avsevärt lägre men ändå runt ca 1,5 miljoner kronor årligen och 1,4 miljoner kronor i engångskostnader. Stora företag med mindre än 500 anställda landar i samma härad med ca 1,8 miljoner kronor årligen och ca 1,6 miljoner kronor i engångskostnader.

En viktig investering för framtidens hållbara investeringar.

Hållbar Tillväxt AB